O KARCINOMU

MEDICINA O RAKU

karcinomKako jednostavno shvatiti maligno oboljenje? Rak nastaje kada kontrolni mehanizmi  koji postoje unutar jedne stanice  (mehanizam koji stimulira rast stanice i mehanizam koji prati da ne dođe do nekontroliranog rasta) počnu funkcionirati s greškom. Znači, maligno oboljenje nastaje kada tijelo ne uspije prepoznati i uništiti stanice koje se ne razmnožavaju normalno.

Zašto?
image001Kod prosječnog čovjeka postoji između 50 do 100 trilijuna stanica. Stanice se dijele i repliciraju nekoliko milijuna puta na dan (1 trilijun je milijun milijuna nečega). Jedna stanica sebe duplira oko 4.3 milijuna puta na dan, što je broj koji sam po sebi podrazumijeva da će se neke od njih replicirati s greškom. Jedna od glavnih funkcija imunološkog sustava jest otkriti i uništiti takve stanice , a ako u tome ne uspije , nastaje rak. To znači da je rak prije svega bolest disfunkcije imunološkog sustava, proces koji obično traje godinama , a tijekom kojeg nastaju progresivne promjene unutar DNK koje dovode do maligne transformacije , takav proces se zove ” Karcinogeneza “.

Zdrave stanice su programirane da u jednom trenutku svog života umru ai taj se proces zove ” apoptoza “. Kod malignih stanica takav mehanizam je iz nekog razloga isključen i zato se one dijele u beskonačnost . One se dijele dok se ne stvori ogroman broj malignih stanica u obliku tumora koji prominira iz zdravog tkiva da bi u nekom trenutku ” metastazirao ” , tj. rasijao se po organizmu nastavljajući svoju diobu i formirajući nove tumore.

Patogeneza Raka

Rak je vodeći uzrok smrti u ekonomski razvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Godišnje se otkrije oko 10-12 milijuna novih oboljelih od raka, a 7-8 milijuna su smrtni slučajevi.
Tijekom prethodnih desetljeća učestalost raka eskalirala je do razmjera epidemije, i pogađa gotovo svakog drugog muškaraca (44%), I svaku treću  ženu  (39%). Ovo povećanje iznosi oko 56% više kancera kod muškaraca i 22% kod žena u samo jednoj generaciji. Prema Društvu za istraživanje raka Ujedinjenog Kraljevstva “Cancer Research UK” 42% današnjih Britanaca može dobiti neki oblik raka.
Procjenjuje se da se tokom 2008.godine otkrilo oko 12,7 milijuna novih slučajeva raka, a da je 7.6 milijuna umrlo od raka. Rak dojke  i rak pluća, su najveći uzročnici smrti u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.

Glavni uzroci nastajanja raka po Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka su:

image003

  1. Nepravilna ishrana- prehrana
  2. Pušenje
  3. Kancerogena industrija
  4. Virusne infekcije
  5. Mutacije
  6. Reproduktivni poremećaji
  7. Alkohol
  8. UV žračenje/ sunce
Višegodišnje razvijanje ljudskog karcinoma:

Inicijacija

Progresija:

Dojka

14-18 godina

6-10 godina

Prostata

10 godina

3-15 godina

Debelo crijevo

5-20 godina

5-15 godina

Želudac

10-20 godina

3-5 godina

Pluća

5-40 godina

6-10 godina

Jednjak

5-20 godina

3-4 godina

Grlić materice

9-13 godina

10-20 godina

Promatrajući prvi uzrok nastanka raka Nepravilna prehrana” (Nutritional disorder), predstavlja nedostatak osnovnih hranjivih tvari, zajedno s prirodnim imunostimulatora koji bi trebali da biti prisutni u hrani i da prirodno stimuliraju imunološki sustav. Nutritivno siromašna i loše izbalansirana prehrana utječe na stanje uhranjenosti pojedinca tijekom cijelog života. U većini slučajeva dovesti će do dugoročnog oštećenja zdravlja.

Prehrana je uzrok našemu (ne) funkcionalnom imunološkom sustavu i potrebi za imunomodulatorima.

1) Većina se ljudi danas rađa s manjkom i minerala i vitamina dok su puni toksina. Čak i ako jedemo najbolju hranu i savršenog smo zdravlja, većina se rađa s manjkom hranjivih sastojaka, zahvaljujući nedostacima koji su imali naši roditelji.Nedostatak hranjivih tvari i prisutnost toksičnih metala prenosi se s majke na dijete putem placente.

2) Istrošeno tlo. Mnogim vrstama tla nedostaju cink, mangan, krom, molibden, kalcij i magnezij. To znači da iako se hranimo izvrsno, organskom hranom,što znači da nećemo iz nje dobiti sve hranjive sastojke koji su nam potrebni.

3) Usjevi koji donose visoke prinose ne sadrže određene hranjive sastojke. Danas se na istoj zemlji gaji deset puta više pšenice nego što se gajilo prije 100 godina. Današnja pšenica sadrži oko 6% proteina, dok je prije 100 godina sadržavala 12-14%. Razine minerala u tragovima su također mnogo niži zbog načina uzgoja koji donosi visoke prinose.

4)  Suvremena gnojiva ne opskrbljuju dovoljnim količinama elemenata. Prije stotinu godina stajsko gnojivo se naširoko koristilo. Danas su superfosfatni gnojiva uvelike zamijenila stajsko gnojivo. Ona uglavnom sadrže dušik, kalij i fosfor i nedostaju im elementi kojih ima u stajskom gnojivu. Superfosfati imaju djelovanje kao stimulatori rasta. To je u velikoj mjeri doprinijelo osiromašenju tla i minerala u usjevima. Ovo se odnosi i na organski uzgojenu hranu iako je ona mnogo kvalitetnija.

5) Pesticidi i herbicidi ubijaju mikroorganizme u tlu te utječu na prehranu usjeva. Mikroorganizmi u tlu neophodni su za stvaranje minerala i drugih hranjivih tvari potrebnih biljkama. Posljedica je nizak sadržaj hranjivih tvari. Osim toga, našem tijelu neophodni su dodatni hranjivi sastojci da bi obradilo ostatke pesticida u hrani. Mnogi pesticidi su smrtonosne kemikalije koje teško štete ljudskom zdravlju. Neki sadrže olovo, arsen i ostale toksične metale koji se polako talože u organizmu dok ne odlučite drugačije ili ako se ne pridržavate zdravstvenog plana s ciljem njihovog otklanjanja. Naši zakoni trenutno omogućuju prodaju kanalizacijskog i otpadnog tvorničkog mulja kao gnojiva, a ono sadrži znatne količine otrovnih metala. Oni znatno pridonose ukupnoj količini otrovnih metala i neophodne su dodatne hranjive tvari da bi se uklonili iz organizma.

rak_uzroci

6) Udaljeni transport mnogih namirnica smanjuje njihovu hranjivu vrijednost. Mnoge sirove namirnice uzgajaju se na tisuće kilometara od naseljenih mjesta. Ponekad provedu i do tjedan dana u kamionu ili vlaku prije nego što dođu do nas. Čim se namirnica ubere, njena hranjiva vrijednost počinje opadati. To je još jedan faktor zbog koga se smanjuje unos hranjivih tvari i povećava potreba za suplementima.

7) Obradom hrane često se drastično smanjuje sadržaj hranjivih sastojaka. Obradom pšenice kojom se proizvodi bijelo brašno uklanja se 80% magnezija, 70-80% cinka 0,87% kroma 0,88% mangana i 50% kobalta. Obradom šećerne trske radi pravljenja bijelog šećera iz nje se gubi 99% magnezija i 93% kroma. Obradom riže uklanja se 75% cinka i kroma. Konzervirana hrana može prilično dugo stajati. Smrznuta hrana je nutritivno bolja, ali nije dobra kao svježe povrće, meso, mliječni i ostali proizvodi.

8) Prehrambeni aditivi dodatno mogu uništiti hranjive tvari. Na tisuće umjetnih okusa, boja, dodataka testu, stabilizatora i zaštitnih sredstava dodaje se velikom broju namirnica. Iako su neki od njih bezopasni i mogu poboljšati vrijednost namirnica, mnogi su otrovni i mogu lišiti organizam hranjivih sastojaka. Na primjer, EDTA koji se dodaje smrznutom povrću da bi sačuvalo boju, uklanja ključne minerale iz ploda da ne bi potamnjelo.

9) Slabljenje probave dovodi do loše apsorpcije hranjivih tvari. Posljedica konzumacije obrađenih namirnica loše kvalitete sa stotinama prehrambenih aditiva je slabljenje probave većine ljudi. To nadalje slabi apsorpciju hranjivih tvari i povećava potrebu za njima. Zato se u programima za uravnoteženje prehrane svima daju pomoćna sredstva za probavu i detoksifikaciju jetre.

10) Stresan način života crpi puno hranjivih sastojaka uključujući kalcij, magnezij i cink. Tijelo počinje eliminirati cink u roku od nekoliko minuta od početka izlaganja stresu. Zbog toga, na primjer, mnogi ljudi imaju bijele točke na noktima. Stres uzrokuje pretjeranu aktivnost simpatičkog živčanog sustava koji smanjuje sposobnost probave. Za uzvrat, to dalje smanjuje apsorpciju hranjivih sastojaka. Zato će ljudima pod stresom biti potrebno više hranjivih tvari nego onima koji žive vrlo mirno i tiho.

Naše starenje, nasljeđe, način života, redovito konzumiranje previše prerađene hrane i hrane uzgojene na zemljištu osiromašenom mineralima i mikroorganizmima, ozračena hrana, industrijski otrovi (fluorirana voda za piće), pušenje, virusne infekcije, itd.. izravno su povezani s destabilizacijom DNK-a. Njima se dovodi do prekida vodikovih veza između baznih parova DNK-a, što izaziva abnormalno ubrzanu replikaciju otvorenih lanaca I time razvoj i ispoljavanje mnogih negativnih pa čak i pogubnih procesa, poput karcinogeneze. Posljedica toliko toksičnosti je realan i dramatičan porast stopa raka, autoimunih bolesti, sindroma toksičnog metala i još mnogo toga kod ljudi. Recimo, nova istraživanja tvrde da upotreba nitratnih gnojiva u uzgoju povrća može biti najveći uzrok porasta oboljelih od raka.

Godina 1971. načelno se smatra početkom borbe protiv raka jer je tada američki predsjednik Richard Nikson potpisao Nacionalni zakon o borbi protiv raka “National Cancer Act”. Naravno, postignut je značajan napredak u razumijevanju biologije raka, faktora rizika, liječenja i prognoze, međutim, napredak u smanjenju ukupne stope smrtnosti kod raka bio je razočaravajući. Godine 1971. učestalost od raka iznosila je (7 prema 1), dok danas iznosi (3 prema  1) i (2 prema 1) (Cancer Research UK).

Danas je na žalost vrlo teško primiti prirodne imunostimulatore iz hrane koju konzumiramo, a koji su nekada postojali, zato bi trebalo da koristimo pažljivo birane visokokvalitetne dodatke kako bi naš imunološki sustav održavali jakim. Prevencija raka, odnosno “kemoprevencija” najbolja je intervencija u ovom procesu koji prethodi razvoju invazivne bolesti.

Da bi došlo do pojave zloćudnog tumora, moraju se desiti tri stvari:

1. Početak procesa predstavlja pogreška u replikaciji stanice. Postoje brojni uzroci povećanja broja takvih pogrešaka, a najčešće su to kemikalije (kancerogeni), virusi  i  naravno – životno doba. S 10 godina većina ljudi ima jako malo pogrešaka pri reprodukciji stanica, manje od 1.000 dnevno na ukupan broj od 100 milijuna replikacije. Po nekim teorijama, do svoje 60. godine imamo bar 100.000 stanica koje se ne razmnožavaju normalno. Kao posljedica toga, rak se češće sreće kod šezdesetogodišnjaka nego kod djeteta od deset godina.

2. Druga stvar koja se mora dogoditi je da imuno-sustav ne prepozna nenormalnu ćeliju kada se ona formira. Ako takva stanica prođe neprimijećeno i opet se podijeli, onda često dolazi do trećeg koraka.

3. Imunološki sustav ne reagira (ili bar ne reagira idealno) i dozvoli da tumor nastavi rasti. U većini slučajeva organizam će savladati tumor tijekom nekoliko dana / tjedana / mjeseci njegovog postojanja.Ali, tumor ponekad izbjegne otkrivanje i raste dok ne postane toliko velik da sadrži na stotine milijuna stanica. Događa se da taj proces traje i do 10 godina, a tada je imunološkom sustavu teško organizirati efektivnu obranu protiv napadača.

Koncept konvencionalnog liječenja raka se bazira na činjenici da tumor treba izrezati, spaliti i otrovati da bi se ubile maligne, i pritom podržale zdrave stanice. Metode izbora su operacija, kemoterapija i radijacija, i to je najbolje što suvremena medicina može ponuditi. Međutim, zdravstvene institucije u svijetu ( osobito u Japanu ) ovim standardnim metodama postepeno dodaju još jednu komponentu – dodatnu podršku imunološkom sustavu ( Biological response modifiers, poznata kao BRMs ) .
Nije dovoljno uzeti nož i izrezati maligno tkivo, uništiti ga pomoću kemoterapije ili spaliti zračenjem. Time se ne uklanja uzrok raka, a to je disfunkcija imunološkog sustava koja je i dozvolila da dođe do razvoja malignog tkiva. Neophodno je poduzeti adekvatne korake da bi se pokrenula efektna i odgovarajuća reakcija imuniteta .

Uz konvencionalno liječenje raka stopa povratka tumora toliko je visoka da je liječnicima u Americi čak zabranjeno da koriste riječ ” izliječen”. Umjesto toga, od njih se zahtjeva da koriste izraz “u remisiji”. To je zato što se zna da je gotovo sigurno da će se rak vratiti u sljedećih 5 godina. Zašto ? Zato što, nakon operacije, kemoterapije i zračenja , isti onaj uzrok koji je doveo do stvaranja malignog tumora još uvijek prisutan.

Poslušajte savjet liječnika, ali se nemojte bojati konvencionalnom liječenju dodati i ono što vam zdrav razum nalaže da je ispravno. Ako se vaš liječnik tome opire, uputite ga na ovaj ili druge web portale posvećene zdravlju.

Većina ljudi neće, nažalost, izmijeniti svoje prehrambene navike, niti smanjiti razinu stresa, niti će se preseliti na mjesta s nižom elektromagnetskom silom i manje zagađenim tlom i vodom. Ali kada se rak jednom pojavi, logično je da se poduzmu odlučniji koraci. Zdravo se hranite, pijte čistu vodu, držite se podalje od toksičnih kemikalija, prestanite pušiti. Ako živite u selu u kojem se biljke svakodnevno prskaju pesticidima i herbicidima, preselite se. Ovo su samo logični, razumni koraci koje ćete poduzeti da biste smanjili rizik ponovne pojave raka.

Ovaj tekst je edukativnog karaktera,  namjenjen za opće obrazovanje i u informativne svrhe, nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, ispitivanje, dijagnozu ili liječenje.

Članak u potpunosti preuzet sa: http://www.your-chance.eur.hr/medicina-o-raku/


Jednostavni šećer iz mesa povezan s povećanim rizikom od raka

02.01.2015. – Kada životinje mesojedi konzumiraju crveno meso ono ne pokazuje negativne učinke na njihovo zdravlje, ali to nije slučaj kod čovjeka. Epidemiološke studije pokazale su vezu između konzumacije crvenog mesa i povećanog rizika od mnogih bolesti, uključujući rak, aterosklerozu i dijabetes tipa 2. Studija objavljena 29. prosinca 2014. u on-line izdanju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences, pokazala je da, barem kod miševa, konzumacija šećera Neu5Gc-a uzrokuje spontani nastanak raka u odsustvu drugih kancerogena.

F_Neu5Gc_HRNeu5Gc, punim imenom N-glikolilneuraminska kiselina je jednostavan šećer s 9 ugljikovih atoma koji se može naći u tkivima mnogih sisavaca. Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu pronašli poveznicu između konzumacije mesa i pojave raka gdje se upravo taj šećer pokazao kao promotor upalnih procesa i napredovanja raka.

U miševa koji su izgubili sposobnost stvaranja Neu5Gc-a (kao i čovjek), a hranjeni su tim šećerom došlo je do spontanog stvaranja stanica raka. Učestalost nastanka raka višestruko je povećana, čak za 5 puta, a molekule Neu5Gc-a su se taložile u tumorima (Neu5Gc je kod čovjeka pronađen upravo u stanicama raka i fetalnim tumorima).

Crveno meso (govedina, svinjetina, janjetina) bogato je N-glikolilneuraminskom kiselinom. Ova molekula iz životinjskih izvora je biodostupna čovjeku što znači da se putem krvi distribuira i prenosi u sva tkiva. Znanstvenici su pokazali da je točna hipoteza u kojoj će konzumacija crvenog mesa dovesti do upalnih procesa jer čovjekov imunološki sustav prepoznaje ovu molekulu kao stranu, te konstantno stvara antitijela što dovodi do kronične upale. Također, od ranije je poznato da upravo kronični upalni procesi promoviraju formiranje tumora.

Za konačni dokaz kod čovjeka još ćemo pričekati jer je znanstvena potvrda dosta složena, ali ovaj rad može pomoći objasniti potencijalne veze između konzumacije crvenog mesa, raka i drugih bolesti koje se pogoršavaju kroničnim upalnim procesima.

Izvor:
Heather Buschman. Sugar Molecule Links Red Meat Consumption and Elevated Cancer Risk in Mice. 29 Prosinca 2014., health.ucsd.edu

Preuzeto sa: http://nutricionizam.com/jednostavni-secer-iz-mesa-povezan-s-povecanim-rizikom-od-raka/